MTB Fully 29

A 29-es kerékméret a 27-essel egy időben kezdte meg a kerékpársport meghódítását, de hamarabb lett népszerűbb, mivel a méretéből következő előnyöket (melyeket mindmáig sikerrel alkalmaznak) hamar felismerték.

A 29-es ugyanazt az átmérőt jelenti, mint a 28-as trekking, vagy cross trekking, illetve az országúti kerékpárok kerekei. Csupán az erősebb felni, és a ballonosabb, terephasználatra szánt gumiabroncs jelent különbséget. Elnevezéséhez a gumi mérete adta az ötletet, hiszen a ballonosabb guminak nagyobb az átmérője, így lett az addigi 28 helyett 29 col.

A hegyikerékpárok között ez a méret mára megkerülhetetlennek számít, amennyiben ezt a sportot valaki komolyabban szeretné űzni.

Kisebb változatához képest az előnyt a nagyobb átmérő jelenti, aminek segítségével az akadályokon könnyebben átgördül, ezért szinte minden kategóriában (ahogyan a fullyk között is) találkozhatunk vele.

Mivel a kialakítása a mérete miatt a 26-os illetve 27,5-es méretű MTB-októl is eltér, ezért 29-esként nem minden stílusú kerékpár gyártható (bár ezt a problémát a gyártók igyekeznek újabb és újabb fejlesztésekkel áthidalni).

A 29-es kerékméretű CC és maraton merev vázú versenykerékpárok mellett az összteleszkópos változatok is igen népszerűek. Elől-hátul jellemzően 100-110 mm rugóúttal rendelkeznek, és nagyon könnyű alumínium vagy carbon vázakra szerelik fel őket.

Kis vázmérettel készült MTB Fully 29 kerékpárokat az alacsonyabb versenyzők is találhatnak, bár azt mindenképpen érdemes tudniuk, hogy számukra ez jóval több kompromisszumot jelent, mint előnyt. A nagy kerékmérettel hosszú és magas MTB Fully 29 kerékpárok építhetőek, ezért ezt a változatot inkább a magasabb kerékpárosoknak ajánljuk.

A trail felhasználású MTB Fully 29 bringák 120-140 mm rugóúttal felszerelt modellek, amit a gyártók a szűk, kanyargós ösvényekre igyekeznek ügyes rugóstag-elhelyezéssel jól használhatóvá tenni.

A gyártók folyamatos fejlesztésének köszönhető az is, hogy a MTB Fully 29-ek között ma már enduro kerékpárral is találkozhatunk 150-160 mm-es rugóutas kialakítással. A 27,5-el ellentétben a MTB Fully 29 kerékpárból DH változat nem létezik, mivel túl sok kompromisszum megkötésére kényszerülnénk az alacsony súlypont és a könnyű, mégis strapabíró felépítés érdekében.

A plusz rendszer használatára sokféle márkájú MTB Fully 29 kerékpár akár trail, vagy enduro kategóriában is alkalmas. Ez annyit jelent, hogy 27,5+ szélesebb felnijű, ballonosabb gumijú kerekek is használhatóak a 29-es méretek helyett.

Mivel a versenyzés élvonalába tartoznak a CC és maraton változatú MTB Fully 29 kerékpárok, emiatt a drágább árkategóriájú modellek a legfrissebb fejlesztésű, legújabb váltórendszerekkel vannak szerelve.

Az, hogy ki milyen váltórendszert részesít előnyben, ízléstől, és természetesen edzettségtől, felkészültségi állapottól is függ. Ennek köszönhetően a gyártók a MTB Fully 29 kerékpárjaikat elérhetővé tették a picit nehezebb, de praktikusabb 2x10-11-es, illetve 12 sebességes váltórendszer mellett a ma egyre divatosabb 1x11-12-13 sebességes változatokkal is.

Az elől váltó nélküli rendszereknél a MTB Fully 29 bringákról azért nem rázódik le a lánc a terepen, mert ezek a hajtóművek speciális lánctányérral készülnek. A fogak szélessége váltakozik, a keskeny és a vastag egymást követi, illeszkedve a láncszemek kialakításába. Noha a technológia remekül működik, az extrémebb kategóriákban a rendszert láncterelővel is kiegészítik.

Az erős és könnyű tárcsafékek, valamint a modern váltórendszer kiegészítőjeként a versenyzésre szánt MTB Fully 29 modellek teleszkópjai és rugós tagjai igen sokféleképpen személyre szabhatóak, mozgásuk beállítható, igény esetén pedig lezárható. Mivel a lehető legkisebb tömeg elérése a cél, emiatt akár egy karral, a kormányról is megoldható az azonos gyártótól származó teleszkóp és rugóstag vezérlése.

Érdekesség, hogy ma már szinte az összes gyártó MTB Fully 29 kerékpárjait belső nélküli rendszer használatára is előkészíti, de gyárilag még nem teszik meg, így a gyártósorról a legdrágább versenykerékpárok is belső gumival felszerelve gördülnek le.